De boeken van Erdal Balci

   

Simonehh en mijn tweelingbroer

 

 
Een zinderende, tragikomische roman.

INa een sportevenement in GeorgiŽ neemt topworstelaar Sjamil Kurbanov in het voorjaar van 1986 de benen om via Turkije Nederland te bereiken. Dat land betekent voor hem niet alleen vrijheid, maar is ook het land van Simone Zalm, de zwemster die hij in GeorgiŽ heeft ontmoet. Zij heeft hem de onverwoestbare overtuiging geschonken dat zij alleen de remedie is voor zijn verborgen verminking.

De sterke, levenslustige Sjamil heeft eerst een warm nest en een verblijfsvergunning nodig. Daarom staat hij op een goede dag op de stoep van het ouderlijk huis in Utrecht van de zwaarmoedige, pessimistische, altijd spijbelende Erdal Balci. Sjamil meldt zich als de officiŽle zoon van Riza Balci en dus als tweelingbroer van Erdal. Nadat vader Balci van de schrik bekomen is, wordt Sjamil opgenomen in het gezin.

Dat is een begin van een bijzondere vriendschap. Een zoektocht naar liefde en geluk en natuurlijk naar Simone Zalm.


Simonehh en mijn tweelingbroer is een zinderende, tragikomische roman over liefde en vriendschap, over Nederland in de jaren tachtig, vol avonturen en absurde gebeurtenissen.

klik hier voor een voorproefje

Uitgeverij Van Gennep januari 2016

  De mooiste leugen

 

 
Zinnelijke roman over het eeuwige lot van de man

Is er nog redding voor de man? Gedreven door hoop en naÔeve verwachtingen pendelt hij tussen het leger en de liefde. Erdal Balci gebruikt het beleg van Wenen als decor om het eeuwige verhaal van de man te vertellen.

Maak kennis met de schele gek die zingt in het leger van de grote sultan, dat naar de mooiste stad van de heidenen marcheert. Worden ook naar die stad gelokt: een jongen op zoek naar zijn vader en een veeboer op zoek naar een beter leven. Op surrealistische wijze kruisen hun wegen met die van een gedesillusioneerde vioolbouwer die niet zal rusten voor hij het lot van de man in vioolklanken gevat heeft.

De mooiste leugen is een hard maar hoopvol boek. De oorlog is lelijk, de mensheid ook, maar Erdal Balci bouwt de tristesse om tot een troost. Zijn taal is zinnelijk, zijn beelden zijn poŽtisch, zijn inzicht is onvermijdelijk: de redding ligt soms in het geloof in een leugen, soms in een mooie dood en soms in een fantastische roman. De mooiste leugen was in 2013  genomineerd voor de Academica Literatuurprijs.

klik hier voor een voorproefje

Uitgeverij De Bezige Bij april 2012. Vandaag Geen Pont

  
In Istanbul pendelen de hele dag ponten heen en weer tussen de twee continenten Europa en AziŽ. De inwoners van deze wereldstad steken de Bosporus over om naar het andere deel van de stad te gaan, leggen daar een familiebezoek af, gaan er zaken doen, of eten en drinken.
Erdal Balci reist met deze bewoners mee, spreekt met hen, filosofeert over zijn stad en vertelt over de geschiedenis ervan, mijmert over zijn kindertijd, en denkt na over de mensen die hij hier op de pont en elders heeft leren kennen. Zo ontmoet hij de theeverkoper, de man die verlangt naar zijn vroegere leven in Amsterdam, de onheilsprofeet met de haviksneus en anderen die vol verhalen zitten. Op het water van de Bosporus zijn alle levens net zo verscheurd als Turkije zelf.
   

Dit ontroerende boek waarin Erdal Balci op poŽtische wijze aan de hand van de verhalen die hij op de pont hoort, zijn eigen ziel en die van zijn land blootlegt, was in 2010 genomineerd voor de VPRO Bob den Uylprijs.

Uitgeverij Meulenhoff april 2009. 128 pagina's 
 

De Kinderen Van Atilla

   

Een geschiedenis van het hedendaagse Turkije.
Turkije is de grote onbekende in Europa. Weinig landen zijn de afgelopen jaren zo sterk veranderd.
Voor het eerst verschijnt er in het Nederlands een prachtig geschreven boek dat veel vragen over Turkije zal beantwoorden: De kinderen van Atilla.
Erdal Balci heeft Turkije van nabij zien veranderen van een gesloten, semitotalitaire maatschappij in economische crisis tot een land dat steeds nadrukkelijker aan de poort van Europa klopt. In De kinderen van Atilla beschrijft Balci hoe de Turken zich klaarmaken voor de Europese Unie, en of hun dat in kort tijdsbestek zal lukken. Balci vergelijkt de reis van de Turken richting West- Europa met de trek van hongerige antilopen naar de groene velden in het noorden. Die drang is niet te stuiten. Turken koesteren hun Europese droom al twee millennia lang.
   

Uitgeverij Meulenhoff juni 2007. 219 pagina's

Terug naar de openingspagina